נגה מן //
מזל טוב, הקמפיין באוויר: התחילה התקופה המסעירה והמלחיצה ביותר בחיים שלכם - תתכננו לא לעזוב את המסך וללחוץ על refresh כל חמש שניות.
(על החלק של לפני עליית הקמפיין ניתן לקרוא בפוסט הקודם)
מעקב
כלים טכנולוגים עזרו לנו מאד בהקשר הזה- יש שלל אפליקציות לטלפון ו-extensions לדפדפן שיכולות לרענן עבורכם אתר כל כמה דקות ולשלוח לכם התראה במידה ומשהו (למשל הסכום) השתנה. זה מאד עוזר לדעת שכשתכנס תרומה חדשה תתקבל התראה, ומאפשר לשחרר (טיפה) מלרענן את העמוד ולהתעסק בדברים אחרים תוך כדי.
אחד הדברים שהופתעתי מהם עם תחילת הקמפיין הם שעבור מנהלי הקמפיין לא נחשף מידע נוסף מעבר למה שמוצג בדף הקמפיין - כלומר המידע היחיד שעומד לרשותכם למעקב הוא סף סכום הכסף שגוייס, כמה תשורות מכל סוג נלקחו, ואת רשימת השמות כפי שהיא מופיעה באתר. לא תוכלו לדעת למשל מי תרם כמה ואיזה תשורה כל אחד בחר, עד שיגיע מועד סיום הקמפיין.
הצוות

אצלנו היה צוות מצומצם של 3 נשים שהוביל את הקמפיין, ניהל וקיבל את ההחלטות האסטרטגיות בו. בנוסף היה צוות מורחב יותר של כ-8 עובדות העמותה שגם היו מעורבות מאד בעשייה ולקחו על עצמן משימות ספציפיות.
מומלץ לגבש גם קבוצה גדולה יותר של אנשים שרוצים לעזור ומחוברים למטרה, למשל מתנדבים ותיקים ודמויות מפתח מהיסטורית העמותה. כל התגייסות של אדם נוסף למאמץ היא משמעותית מאד וכדאי לערב את הקבוצה ככל היותר: להיעזר בהם ברעיונות, לשתף בעדכונים על מצב הקמפיין, לבקש לייקים ושיתופים כשעולה פוסט וכו׳. אנחנו יצרנו קבוצת וואטסאפ לשם כך וזה היה מעולה. זה ממש ממש חשוב ומגביר את החשיפה משמעותית.
הימים הראשונים
ההמלצה היא לא לפרסם את הקמפיין בפומבי לפני שהוא מגיע ל-20% גיוס. הסיבה היא שאנשים זרים כנראה יפסלו את הפרויקט ולא יקחו אותו ברצינות אם הם יפגשו בו כשהוא בתחילת הדרך. הפרסום בשלב זה צריך להיות לחברים, משפחה ואנשים שקשורים לעמותה במעגל ראשון. כדי גם להסביר להם את העניין הזה ולבקש מהם שאם הם מתכננים לתרום, שיעשו את זה בשלב הזה.
האמצע
שיאי הפעילות בקמפיין הם בהתחלה ובסופו, באמצע יש קצת שממה, מדבר שצריך להחיות.
כדי לשמור על מתח גבוה בתוך הצוות הצבנו לעצמנו תתי-יעדי במהלך הקמפיין, מדי כמה ימים הכרזנו (פנימית) - עד יום שישי נהיה מעל 50,000 וכו׳. זה עוזר למוטיבציה להסתכל לא על היעד הסופי שנראה לפעמים רחוק ולכן מפחיד, אלא על יעד קרוב יותר ובר השגה ולהגיע אליו. זה מאפשר גם לצבור ניצחונות קטנים שמעלים את המורל.
דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על עניין כלפי חוץ ולא לפרסם שוב ושוב את אותו טקסט כללי:
למצוא אירועים או חגים שחלים בזמן הקמפיין ולרתום אותם לטובתו. אלו יכולים להיות אירועים משמעותיים או זניחים: אצלנו היה את ׳יום האישה׳ שהיה מדוייק למטרה שלשמה אנחנו פועלות. במסגרתו חגגנו את ׳יום המלכה׳ בשיתוף בירה מלכה והצענו בירה מתנה על כל תרומה שתתקבל ביום הזה. בנוסף ציינו את ׳יום הפאי׳, שהיה יותר בגדר בדיחה, אבל אחת מוצלחת שהכניסה לנו בערך פי 4 תרומות מביום ממוצע, כשהכרזנו שאנחנו מנסות (והצלחנו) לגייס 3,141 ש״ח בדיוק במהלכו.

אנשים, מסתבר, מאד אוהבים יעדים ותחרויות. בין הפוסטים שעבדו הכי טוב היו דברים כמו ׳מי יהיה זה שיקח אותנו מעבר לסכום של 40,000 ש״ח׳ וכו׳. בנוסף לתחרותיות, הם גורמים לאנשים להכנס לעמוד הקמפיין כדי לראות את ההתקדמות וברגע שהם שם יש סיכוי טוב שיתרמו.

כלי מאד חזק הוא הסדר matching עם איזשהו גוף או תורם גדול. איך זה עובד? פונים לגופים שהגיוני שירצו לתמוך במטרה שלכם ומבקשים שיתרמו סכום כלשהו. בפרסומים שלכם אתם מציינים שהסכום יועבר אליכם רק במידה ותגיעו ליעד מסויים. יש פה מכפיל כח - זה מאד מדרבן אנשים לתרום, וגם החברה זוכה לפרסום חיובי כי בכל פוסט מציינים את שמם ואת תרומתם. אפשר לשחק פה עם כל מיני סוגי יעדים - אם נגיע ל-90,000 הם ישלימו ל-100,000 / על כל שקל שתשימו במהלך 24 השעות הקרובות הם ישימו שקל וכו׳.
את המהלכים האלו אפשר לקדם בכל הערוצים: ברשתות החברתיות, בוואטסאפ, כהזדמנות לקבל אייטם בתקשורת וכו׳.
עוד דברים שעבדו לנו טוב בכל פלטפורמה-
בפייסבוק:
פוסטים על העשייה היומיומית של העמותה ומשקפים מה יקרה עם הכסף שנאסף בקמפיין.
טקסטים אישיים שנכתבו על ידי מי שלקחו חלק בפעילות העמותה או הושפעו ממנה תמיד עובדים הכי טוב, מרגשים וזוכים להכי הרבה חשיפה.
שיתופים בפייסבוק מגבירים את החשיפה משמעותית, נסו להבין לאיזה תוכן התומכים שלכם יתחברו וירצו לשתף וקיראו להם מפורשות לעשות זאת.
מדי כמה ימים העלנו פוסט ובו תייגנו את האנשים שתרמו לקמפיין בימים אלו והודנו להם. זה מגביר את החשיפה בקרב חבריהם.
פוקוס על תשורות ספציפיות שמוצעות בקמפיין.
קבוצות פייסבוק הן כלי חזק כי הן מאפשרות להגיע לקבל יעד מוגדר היטב - רתמו אליכם מנהלי של קהילות רלוונטיות ועשו איתם שיתוף פעולה. אפשר למשל להציע תשורה ייחודית לקבוצה, או פשוט לפרסם בצורה ממוקדת לקהל היעד.

אין סיבה שלא גם ׳למחזר׳ תכנים איכותיים מהעבר - סרטונים או תמונות מאירועי שיא, כתבות או טקסטים חזקים וכו׳.
בוואטסאפ:
פנייה אישית עובדת משמעותית הכי טוב, ולכן גם אם אתם עושים קופי פייסט מהודעה מוכנה, תעשו בה כמה שינויים והתאמות כדי לחבר את מי שאתם פונים אליו, שלא ירגיש שזו הודעת תפוצה ששלחנו ל-300 אנשים אלא שבחרנו ספציפית לפנות אליו כי חשבנו שזה יעניין אותו והוא ירצה לתמוך (למשל לכתוב ׳בתור מתנדבת כבר 3 שנים בעמותה ומי ששותפה להרבה מההצלחות שלה, רציתי לשתף אותך שיצאנו בקמפיין מימון המונים..׳)
לפעמים לא נעים לבקש מפורשות ממישהו לתרום כסף ויותר קל לבקש עזרה בהפצה של הפרויקט לאנשים נוספים. שיתופים הם כלי חשוב מאד (אולי החזק ביותר) כדי להרחיב את החשיפה, אבל כדאי גם להזמין את האנשים לתרום בעצמם, כי קחו בחשבון שלא כולם יבינו את זה בעצמם.
באינסטגרם:
מנגנון השיתופים עובד קצת אחרת באינסטגרם. משהו נחמד שאפשר לעשות זה לפרסם סטורי של ׳אני כבר תרמתי לקמפיין של QueenB, מוזמנים לתרום גם׳ ולתייג אנשים שתרמו בימים האחרונים. באינסטוש מאד קל לשתף סטורי שבו תוייגת ואכן רבים בחרו לשתף. זה דורש קצת השקעה של איתור פרופילי האינסטגרם הרלוונטים, ולא כל חשבון יכול לפרסם קישור לקמפיין כך שזה לא מביא אנשים באופן ישיר לעמוד הקמפיין אבל זה חשוב להיות נוכחים גם ברשת הזו.
במייל:
הפלטפורמה מאפשרת לשלוח מייל לתומכים שכבר לקחו חלק. זוהי דרך טובה להודות להם, לעדכן אותם בהתקדמות הקמפיין ולבקש מהם לעזור בפרסום פוסטים, שליחת הודעות וכו׳.

תקשורת ויחסי ציבור:
להשיג תשומת לב תקשורתית זו תורה שלמה, ואם אתם לא נעזרים באנשי מקצוע לשם כך, כמה טיפים על רגל אחת.
תבינו מי הם גופי התקשורת או העיתונאים הרלוונטים עבורכם ולהשיג חיבורים אליהם דרך מכרים.
נסו להבין מה הסיפור המעניין-תקשורתית בקמפיין שלכם (זה לא טריוויאלי כי זה לא בהכרח הסיפור המעניין מבחינתכם), נסחו אותו היטב והעבירו אותו אליהם בצירוף תמונות מעניינות או ווידאו.
תציקו להם. ואז שוב ושוב עד שיגידו לכם כן או לא.
למרבה האכזבה, יש גופי תקשורת שמתנגדים לפרסום קמפייני מימון המונים. למרות זאת, זו הזדמנות טובה ליצור קשרים עם מי שאולי ירצו לפרסם את הארגון בהזדמנות אחרת.
בפרק הבא - חלוקת התשורות בסוף הקמפיין.